In 2020 zijn er wereldwijd 26 miljard apparaten met het internet verbonden. Dan gaat het niet alleen over computers, laptops, telefoons en tablets, maar ook over koelkasten, televisies, lampen, tandenborstels en vuilnisbakken. Bijna alles wordt binnenkort met het internet verbonden en kan communiceren met elkaar. Dat wordt ook het Internet of Things (IoT) genoemd. Wat is het IoT en wat kun je ermee?
Het Internet of Things, in het Nederlands het Internet der Dingen, verwijst naar het geheel van apparaten die zijn verbonden met het internet. Hierdoor kunnen ze gegevens naar de cloud sturen en communiceren met elkaar of met computers, zonder dat er mensen aan te pas komen. Dat klinkt wellicht gevaarlijk, maar deze automatisering is juist bedoeld om het leven beter, makkelijker en veiliger te maken. Het IoT verhoogt de efficiëntie van apparaten en diensten, waardoor geld wordt bespaard en de fysieke inspanning van mensen wordt verminderd.
Hoe werkt het IoT?
De apparaten in het IoT hebben allemaal een sensor om gegevens te verzamelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over gebruik, slijtage, temperatuur, vochtigheid, eigenlijk alles wat er te meten valt. De ingebouwde chip zorgt dat deze apparaten deze gegevens kunnen communiceren. Er zijn veel apparaten die bijvoorbeeld werken op wifi, bluetooth, vaste ethernet-verbindingen of mobiele verbindingen zoals 3G en 4G. Er worden zelfs netwerken neergelegd die speciaal voor het Internet der Dingen zijn ontwikkeld, zoals het LoRa-netwerk van KPN. Wat het netwerk ook is, de bedoeling is hetzelfde: het delen van informatie met een plek waar die informatie wordt verzameld en geanalyseerd.
Wat kun je met het IoT
De volgende stap in het IoT gaat over het verwerken van die informatie. Het delen van informatie zorgt ervoor dat de hele wereld ‘smart’ wordt. Hoe meer informatie je hebt, hoe meer inzicht je krijgt. En op basis van meer inzicht, kun je betere beslissingen nemen. Dat klinkt heel abstract, dus laten we het wat concreter benoemen. IoT maakt namelijk alles smart en daar plukt de hele wereld de vruchten van. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, dus we noemen een paar mogelijkheden Door het IoT krijg je smart cities, smart farming, smart buildings en natuurlijk smart homes.
Wat zijn de voorbeelden van IoT?
Er zijn ontelbaar veel IoT-toepassingen, maar benoemen enkele praktische voorbeelden:
1. Smart cities
We beginnen met smart cities. Als de apparaten in de stad worden uitgerust met sensoren en communicatietechnologie, worden zaken meetbaar gemaakt en kun je daarnaar handelen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in parkeerplekken die doorgeven of ze vrij zijn. Je kunt dan de bewegwijzering in de stad aanpassen op basis van die informatie, zodat mensen niet meer doelloos rondrijden om een vrije plek te verminderen. Dat bespaart tijd, uitlaatgassen en heel veel frustratie.
Andere voorbeelden in de slimme stad zijn vuilnisbakken die worden uitgerust met sensoren om door te geven wanneer ze vol zitten. Vuilnisophalers kunnen met die informatie veel beter en efficiënter hun routes inplannen, zodat ze niet voor niets rijden. Dat vermindert het aantal verkeerbewegingen in de stad.
Een ander voorbeeld zijn de lantaarnpalen in het uitgaansgebied in Eindhoven die zijn uitgerust met sensoren. Die meten de drukte en het geluid, zodat ze kunnen weten of er ergens ruzie ontstaat. Als het systeem die signalen opmerkt, gaan de lampen automatisch feller branden om de mensen rustiger te maken.
2. Smart farming
Een ander bijzonder voorbeeld van IoT is te vinden in de landbouw. In die sector werd altijd al veel geïnvesteerd om het maximale uit de grond te halen. Het IoT wordt nu gebruikt om te meten hoe droog de grond is en dat wordt gecombineerd met informatie over regen, zodat de waterinstallatie zelf opmerkt wanneer gesproeid moet worden. De volgende stap is dat sensoren meten hoe snel het gewas groeit en dat de optimale hoeveelheid kunstmest wordt afgegeven, zodat de gewassen optimaal groeien. Vroeger keek een boer naar zijn land om dat te bepalen op onderbuikgevoel, nu wordt dat uit handen genomen en door sensoren met optimaal resultaat. Dit wordt ontwikkeld in de landbouw, maar wordt vervolgens vertaald naar consumenten. Er zijn irrigatiesystemen die rekening houden met de vochtigheid van de grond en zichzelf aanpassen, zoals van Gardena.
3. Smart buildings
Of het nu gaat om kantoren of huizen, er worden steeds meer sensoren in gebouwen gebruikt. Bij Smart Buildings kun je dan denken sensoren die meten waar mensen zijn of zitten. Zo kan de verlichting automatisch worden aangepast. Een andere functie is dat bezoekers dan altijd weten waar de bezette en vrije werkplekken zijn, zodat ze sneller een eigen flexplek vinden voor die dag. En als sensoren meten hoe vaak een plek wordt gebruikt, kan die informatie ook worden gedeeld met de schoonmaakdienst. Een plek die niet zo vaak wordt gebruikt, hoeft immers ook niet zo vaak te worden schoongemaakt en dus wordt de schoonmaak efficiënter uitgevoerd.
4. Smart homes
Het Internet der Dingen is ook in huizen te vinden. Domotica is namelijk een toepassing van IoT. De slimme apparaten in huis hebben namelijk ook een internetverbinding en delen data, zodat je daar slimme dingen mee kunt doen. Die slimme apparaten verhogen het comfort, de efficiëntie en de veiligheid. Meer informatie over de voordelen van domotica vind je in deze blog.
Deze apparaten delen hun informatie met het iot platform, zoals Apple Homekit, Amazon Alexa of Google Assistent. Kijk voor meer informatie over deze smart home platformen in deze blog. Zo krijgen producten veel meer mogelijkheden. Wat zijn die slimme mogelijkheden in huis?
Een lamp met een internetverbinding wordt een slimme lamp die je kunt bedienen met je telefoon en automatisch aan en uit kan gaan op basis van informatie van aanwezigheidssensoren.
Een tandenborstel met een sensor en een internetverbinding kan je helpen om je poetsgedrag te verbeteren, zodat je minder vaak naar de tandarts hoeft. Dat bespaart weer een hoop pijn en frustratie.
Een thermostaat met een sensor en een internetverbinding wordt een slimme thermostaat, die de verwarming efficiënter regelt. Het systeem weet wanneer je niet thuis bent en schakelt zichzelf uit en dat scheelt in onnodig verwarmen. Het merkt zelfs op als je bijna thuis bent, zodat je huis een fijne temperatuur heeft als je binnenkomt.
Het is zelfs mogelijk om je slimme verlichting en je slimme thermostaat aan elkaar te koppelen, zodat ze beiden uitgaan met één commando als je naar bed wilt. Of als je opstaat.
Veiligheid en beveiliging
In het Internet der Dingen communiceren apparaten met elkaar, zonder menselijke tussenkomst. Dat klinkt voor veel mensen eng in de horen, want wat zijn de gevolgen voor de veiligheid en privacy? Die apparaten kunnen worden gehackt en je wilt niet dat gegevens van je slimme thermostaat in verkeerde handen vallen. Het zou kunnen betekenen dat hackers weten wanneer je wel en niet thuis bent en dus weten wanneer ze moeten inbreken. Ook kunnen je slimme apparaten worden gehackt en ingezet voor het uitvoeren van DDOS-aanvallen.
Schiet niet te snel in de stress, want dat is vooral zo bij slimme apparaten die niet goed zijn beveiligd. De voorvallen die in het nieuws kwamen, waren vooral apparaten met standaard wachtwoorden. Zorg dus altijd dat je het wachtwoord van je slimme apparaat verandert, zoals in deze blog staat beschreven. De moderne apparaten gebruiken daarnaast vaak zeer geavanceerde encryptie- en beschermingstechnologieën om zichzelf te beschermen. Zo werd in 2018 het slimme deurslot Nuki door een AV-Test uitgeroepen tot Veilig Aangesloten Product.
Het Internet of Things vergroot de mogelijkheden van losse apparaten en verbindt de wereld met elkaar, zodat je nieuwe mogelijkheden krijgt. Bij 50five zijn we goed op de hoogte van die nieuwe mogelijkheden en helpen je graag op weg om de eerste stap te zetten naar het Internet of Things. Zullen we samen de eerste stap naar een smarthome zetten en later de stap naar een smart world maken?